Stage in Australië: wat je vooraf moet weten!

Op dit moment heb ik al 7 weken afgerond van mijn stage in Melbourne. Ik loop stage aan de University of Melbourne, en voordat ik kon beginnen moest er veel geregeld worden. Veel. Om mede-studenten met een interesse voor een stage in Australië op weg te helpen, heb ik hier een handige to-do list.

1. Stagecontract

Het eerste wat je geregeld wil hebben is je stagecontract. Vanaf hier ga je verder werken. Vraag je ‘thuis instituut’ (je universiteit/school) en je ‘host intituut’ (de stageplek) om handtekeningen. In de meeste gevallen heeft je school hier al een kant-en-klaar contract voor opgesteld.

2. Visa

Voordat je gelijk een vliegticket gaat aanschaffen, kun je beter je visum regelen. Bij Home Affairs van de Australische overheid, kun je deze online aanvragen.

Let goed op welk visum je nodig hebt!*
Voor een stage in een bedrijf of instituut kan je tot 6 maanden stage lopen op een Work Holiday visum.
Als je bij de universiteit stage loopt, en ingeschreven staat bij de universiteit als student, ben je verplicht een Student visa aan te vragen. Hiervoor heb je een CoE (Confirmation of Enrolment) nodig van de universiteit. Je bent dan ook door de overheid verplicht een ‘Overseas Student Health Cover’ te nemen. Dat is een zorgverzekering voor studenten uit andere werelddelen. (En kijk goed of je ook nog collegegeld moet betalen of niet.)

*check dit altijd even zelf. Ik ben absoluut geen expert + regels veranderen regelmatig.

3. Vliegticket

Yeaaah. Een vliegticket kopen is het leukste gedeelte. Ik heb Skyscanner gebruikt om een vlucht te zoeken: ik heb eerst een periode een ‘alarm’ aangezet voor prijsstijgingen en prijsdalingen. Je krijgt dan een mail elke keer dat een vliegticket op de datum die je hebt aangegeven duurder of goedkoper is geworden. Plus, Skyscanner checkt allerlei verschillende airlines voor je. Dan hoef je dat zelf niet te doen. 😉

stage in Australië

4. Woonruimte

Ik heb voorafgaand aan mijn vertrek een woonruimte geregeld. Dit heb ik gedaan via flatmates.com.au. Je kunt er ook voor kiezen om pas een woonruimte te zoeken na aankomst, want de meeste kamers zijn per direct of binnen een week beschikbaar.

Andere sites die je kunt proberen zijn Gumtree en de Facebookpagina van Fairy Floss Real Estate (kijk vooral bij de tab “berichten van bezoekers”!).

5. Monnie

Money money money, must be funny, in the rich man’s world.”

Sparen & begroting

Guys, Australië kan heel duur zijn. Zorg ervoor dat je vooraf genoeg geld gespaard hebt (pak ‘m beet, 2000-3000 euro). Maak van tevoren even een Excel sheet met je verwachte uitgaven, en houd jezelf aan een bepaald budget. Deze site kan je helpen met je schatting. Is zo gedaan.

Je kan voor je stage ook een beurs aanvragen als je geld tekort komt. De beursopener van WilWeg geeft heel veel opties waarvoor je in aanmerking zou kunnen komen. Ik ben zelf heel erg veel tijd kwijt geweest aan beursaanvragen; je hebt zeer veel documenten, brieven, en handtekeningen nodig. De meeste fondsen willen dat je minstens drie maanden voor je vertrek een aanvraag hebt gedaan.

Betalen in Australië

Verder kun je alvast vooraf een credit card aanvragen (is ook mogelijk voor studenten), en een TransferWise betaalpas. TransferWise wordt je beste vriend. Met deze site/app kun je voor een goede prijs euro’s overmaken naar Australische dollars (AUD). En met hun betaalpas kun je overal op de wereld (!!!) pinnen zonder extra kosten. Deze krijg je gratis thuisgestuurd nadat je je gratis hebt geregistreerd. Je hoeft dus niet moeilijk te doen en Australische rekeningen te openen.

Handige links

Als je meer informatie wil hebben over een stage in Australië, kun je even rondsnuffelen op de site van WilWeg. Zij hebben informatie per land en per soort onderwijs; over tussenjaren, studies en stages. Ze vertellen je ook hoe je een stageplek kan vinden.

Voor meer informatie over het leven en reizen in Australië, kun je een kijkje nemen op de Facebookgroep “Dutchies in Australia“. Alle vragen en tips die je kunt bedenken (of nog niet eens over na hebt gedacht), komen hier voorbij.

Verder raad ik Skyscanner en Transferwise nogmaals enorm aan.

Yarra river
Het lijkt bij elkaar enorm veel moeite. Dat is het ook. Maar je krijgt er en fantastische en onvergetelijke ervaring voor terug!