Tips om fit te blijven rondom de kerst

Ken je dat gevoel… de angst voor de kerstperiode? Bang dat je aankomt door al het lekkers en de alcoholische drankjes? Hier geef ik je tips hoe je fit kan blijven rondom de kerst, en hoe je van de angst afkomt.

Tips om fit te blijven rondom kerst, tips om niet aan te komen met kerst.

Aankomen rond kerst voorkomen

Het is iets waar veel mensen bang voor zijn: gewicht aankomen rond de kerst. Wellicht is het je voorgaande kerstperiodes bijgebleven dat je veel meer bezig was met het eten en de bijgaande angsten, in plaats van het plezier.

Ik zal je vertellen:

Als je van 1 keer sporten niet afvalt, zal je ook van 1 kerstdiner niet aankomen.

Veel trainers, coaches en diëtisten zullen je dit ook vertellen. Alles draait om een balans.

Hoe behoud ik deze balans rond de kerst?

Ga bij jezelf na: hoe zouden je dagen er normaal gesproken uitzien? Om als voorbeeld te nemen: ik ga elke zaterdagochtend sporten. Dus, zaterdag op tweede kerstdag, ga ik ‘s ochtends sporten. Ik vind dat leuk!

Wellicht vind je het zelfs leuk om tijdens kerst een wandeling te maken met je huishouden. Voor veel mensen is dit een gewoonte, en het is ook erg gezellig.

Maar, let op: ga jezelf niet verplichten om extra veel te sporten om te compenseren voor al het lekkere (ongezonde) eten. Dit is onzin. Deze negatieve mindset gaat zich op lange termijn tegen je keren, omdat het op een gegeven moment niet leuk genoeg meer is – in verhouding tot je gemaakte progressie. De kans op een terugval naar een ongezonde levensstijl is dan veel groter.

Balance is key.

In het kort

Dus, even samengevat: doe wat je normaal gesproken zou doen qua beweging, en eet het lekkers zonder schuldgevoel. Van 1-2 dinertjes kom je niet ineens kilo’s aan. Blijf rationeel, houd het leuk voor jezelf, en behoud de balans! Als je het gehele jaar door werkt voor een gezonde levensstijl, maken die 2-3 feestdagen per jaar echt niet uit.

*Deze tips zijn gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring, en tips die ik heb van trainers/coaches en het internet.