Mijn fitness routine #7 – zomer 2023

Oeps… Mijn laatste fitness routine update was meer dan 1 jaar geleden geplaatst. Wat erg. Afgelopen jaar zijn er zoveel dingen veranderd. Maar: ik ben altijd in beweging gebleven. Ondertussen heb ik weer een vaste routine, iets dat ik erg fijn vind om te hebben. Kijk je mee naar mijn schema? Misschien heb je er wat aan!

Warm weer of slecht weer?

De afgelopen week zijn erg beweeglijk geweest, zowel op het thuisfront als de weersomstandigheden! Ik stel me flexibel op en pas mijn schema aan op basis van de drukte thuis, werk, en het weer. Mijn “basisschema” voor sporten komt nu op het volgende neer:

  • 1 a 2 keer per week hardlopen. Vaker korte rondjes (5k) dan lange rondjes (10+k). Soms loop ik met mijn hond, en soms met mijn vriend.
  • 3 of 4 keer per week krachttraining afhankelijk van mijn hardloopschema. Ik doe dan sessies van 30-45 minuten in mijn schuur. Ik wissel bovenlichaam (borst, armen, abs), rug en schouders, en benen af (aka drie splits).
  • Dagelijks wandelen! Ik wandel dagelijks met de hond, en probeer elke dag 10.000 stappen te zetten. In het weekend loop ik extra lang, samen met de hond in de natuur.

Afgelopen week was het weer zo slecht dat ik geen puf had om hard te lopen. Toen heb ik uitgerekend maar eenmaal hardgelopen in zo’n twee weken tijd. Daarentegen heb ik in deze periode vaker krachttraining kunnen doen, en heb ik ter compensatie de regenlaarsjes aangetrokken en lekker uitgebreid gewandeld met de hond. Wandelen houdt de conditie prima op peil. 🙂

Voeding aangepast

Sinds drie weken heb ik mijn voeding weer aangepast. Het afgelopen jaar heb ik veel intuïtief gegeten, en mijn gewicht was lang stabiel gebleven. Echter, door privéomstandigheden werd letterlijk alles chaos (no worries, het gaat om leuke chaos). Ik had even de controle niet meer over mijn voeding, en kon niet meer bijhouden wat ik at: at ik gezond? Voedzaam? Eiwitrijk? At ik de juiste hoeveelheid calorieën voor mijn levensstijl en doelen? Ik wist de antwoorden niet meer. Daarom ben ik nu mijn voeding opnieuw aan het tracken met een app. Mijn focus ligt op een eiwitrijkdieet, met meer groente en fruit, en een klein calorieëntekort.

Soms heb ik wat extra hulp nodig met mijn proteïne, en neem ik een vegan proteïneshake. Verder red ik het met extra eitjes, noten en zaden, (soya)melk en kwark.

Houd jij jouw leefstijl controle?