Mijn fitness routine #1

Sporten is het belangrijkste onderdeel van een goede lichaamsverzorging. Ik heb sporten altijd al leuk gevonden. Vroeger danste ik veel (ik deed zelfs wedstrijden), ik heb ooit een personal trainer gehad, en vaak was ik 3 tot 5 keer per week in de sportschool te vinden. Dit ging vorig jaar alleen nogal de mist in door drukte (en wellicht de verkeerde prioriteiten). Maar nu houd ik me al 6 maanden lang aan een lekker sportschemaatje! Lees hier wat ik wekelijks doe en hoe ik het volhoud.

Mijn sportschema

In januari vertrok ik naar Australië, en was het mijn doel om fitter terug te komen naar Nederland. De plannen gingen door Corona een beetje overhoop, maar ik was al wel lekker aan de slag gegaan. Daar deed ik namelijk 2 keer per week hardlopen (5 km per keer) en eens per week 45 minuten zwemmen. Daarnaast fietste ik van en naar stage op mijn krakkemikkige geleende mountainbike. Je moet wat. In het weekend was er tijd voor hikes in natuurgebieden.

Nu ik vanuit huis werk, kan ik mijn tijd vrijer indelen. Ik maak hier goed gebruik van nu het nog kan! De afgelopen 3 maanden doe ik als volgt:

  • 3x per week hardlopen (wo, vr, zo), minstens 5 km
  • 2x per week krachttraining (ma, do), 30 tot 50 minuten
  • Op sommige avonden wandelen om op zoveel mogelijk dagen 10.000 stappen te halen

Ik haal erg veel voldoening uit mijn hardloopsessies en ik ga zo door zolang ik geen blessures oploop. Ik doe altijd minstens 5 km hardlopen (met een enkele keer een uitzondering bij een zondagse kater), en minstens eens per week 6 km of meer.

Volhouden

Ik ben altijd een “gedisciplineerd” mens geweest, en ik denk dat dat me enorm helpt. Maar het echte verschil, in waarom ik het nu wél volhoud en eerst niet, zit in de achterliggende motivatie: vroeger deed ik het om af te vallen, nu doe ik het voor de leuk. Het is geen ‘moetje’ meer. Elke keer dat ik sport word ik blij, haal ik nieuwe doelen, en train ik andere spieren. Er is stiekem zoveel te doen en te behalen. Ik wil nooit meer terug naar “ik moet …, want anders …”. In combinatie met het feit dat ik niet graag afwijk van een planning, gaat het super lekker!

Andere, kleine, tip: je Insta volgooien met inspirerende sportieve mensen helpt ook voor je motivatie en het langdurige volhouden. Je leert veel nieuwe dingen van anderen, al gaat het om motiverende quotes of nieuwe oefeningen.

Equipment & op de verlanglijst

Voor hardlopen heb je geen uitrusting nodig op je kleding en schoenen na. Ik maak tijdens het hardlopen gebruik van mijn stappenteller en de Nike Running app. Strava is ook mogelijk, maar ik ben er nog niet verliefd op. Als je me durft over te halen, ben ik erg benieuwd naar je argumenten!

Met krachttraining gebruik ik meestal wat uitrusting. Ik heb twee dumbbells van 3kg, en ik gebruik weleens de dumbbell/halterset van mijn vriend. Ik gebruik ze wanneer ik mijn rug, armen of buikspieren train. Bij HIIT training gebruik ik niks.

Op de verlanglijst heb ik nog weerstandsbanden (voor de billen en benen), en een kettlebelt. Dan hoef ik écht niet meer naar de sportschool.

Hopelijk hebben jullie wat aan mijn schema & motivatie. Mijn voornaamste punt: doe het voor de leuk!