In the spirit met romige zandkoekjes

Woensdag heb ik op mijn vrije dag de tijd genomen om weer eens bakker te spelen. Een jaar terug maakte ik maandelijks cupcakes of taart, maar daar is het afgelopen half jaar niks meer van gekomen. Om weer te wennen aan het bakken ben ik zandkoekjes gaan maken. Het ging niet altijd even goed, maar het resultaat mag er zijn.

DSC00092 (2).JPG

Ik heb voor de koekjes een simpel recept gebruikt van de website van de Albert Heijn, want ik wilde niet gelijk moeilijk doen met allerlei icing, kleurstof en versieringen. Die spullen heb ik ook niet meer in de buurt sinds mijn verhuizing. Simpele zandkoekjes dus, maar wel met een romige twist…

Welke ingrediënten heb ik gebruikt?

  • 1 ei
  • 150 gram roomboter
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 200 gram bloem

Ik mengde eerst de eierdooier, boter, suiker en bloem met een mixer. Het mengsel propte ik met twee handen in elkaar tot een bal en deze heb ik 30 minuten in de koelkast laten staan, volgens het recept. Deze bal deed ik daarna herhaaldelijk platdrukken zodat ik er vormpjes uit kon steken. Ik koos voor hartjes, sterretjes en klavertjes. Van een paar koekjes maakte ik chocokoekjes: ik stopte chocoladepasta tussen twee platte stukjes deeg en maakte deze dicht door de zijkanten samen te knijpen. Alle koekjes heb ik nog bedekt met de rest van het ei, want daar gaan ze zo mooi van glanzen. Vervolgens konden alle koekjes in de oven voor 20 minuten op 170 graden.

DSC00088 (2).JPG

Het recept op de website zegt heel leuk dat je 20 koekjes uit de ingrediënten krijgt, maar ik denk dat ik er wel 60 heb kunnen maken. Ik heb vier keer koekjes in de oven moeten doen om het deeg op te krijgen. Het is niet erg (juist super!), maar ik ben uiteindelijk langer bezig geweest met de koekjes dan ik wilde. Ook doordat het deeg aan de deegroller bleef kleven en ik uiteindelijk de deeg plat moest maken met de hand. Het bakken ging dus niet helemaal naar verwachting, maar het resultaat is prachtig én heerlijk!

DSC00094 (2).JPG

Ik weet nog van vroeger dat ik op vijfjarige leeftijd ‘kookles’ had bij een buurtcentrum met andere kinderen van mijn leeftijd. Een van de allereerste lessen gingen wij zandkoekjes maken en ik was zo ongelofelijk trots, terwijl ik alleen de vormpjes maakte. Nu heb ik hetzelfde gevoel, alleen heb ik deze keer alles zelf gedaan. Ik mag trots zijn op mezelf!

DSC00097 (2).JPG

Het bakken kon beter gaan, maar het resultaat was toch heerlijk. De koekjes waren romig, zoet en hebben een goede bite. Practise makes perfect zal ik maar zeggen. Een echte aanrader om roomboter en chocoladepasta te gebruiken! Ik ben door het bakken ook helemaal in een goed humeur gekomen, onder andere door de nostalgie. Mocht je nog iets leuks willen doen voor de feestdagen met je ouders, broer, zus of kids, ga dan zeker deze koekjes maken!

Liefs,

Evy

Meer zien? Volg me via:
– Bloglovin’
– Instagram
– Twitter

13 thoughts on “In the spirit met romige zandkoekjes

  1. Ik krijg er honger van, ze zijn er heerlijk uit! Bakken is zo leuk, ik wou dat ik er meer tijd voor had! Al was het maar om van het deeg te eten haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *