Het verschil tussen AHA en BHA in huidverzorging!

Iets wat ik mezelf vroeger regelmatig heb afgevraagd is: wat is het verschil tussen AHA en BHA in huidverzorging? En hoe zit het dan bijvoorbeeld met HA, en producten als Lactic Acid, Retinol en Niacinamide? Door de bomen zie je het bos niet meer. Hier geef ik een complete gids, zodat jij precies weet wat je nodig hebt voor jouw huid.

Wat is het verschil tussen AHA en BHA in huidverzorging?

Wat is het verschil tussen AHA en BHA in skincare?

AHA en BHA zijn zuren, ook wel acids genoemd. Deze kunnen in allerlei soorten huidverzorgingsproducten zitten. AHA staat voor Alpha Hydroxy Acid, en BHA staat voor Beta Hydroxy Acid. In het kort:

  • Een AHA gebruik je als chemische exfoliant; je verwijdert dode huidcellen aan de huidoppervlakte en hydrateert de huid. Lactic acid is een AHA.
  • Een BHA vecht tegen bacteriën en eelt, tot diep in de poriën. Salicylzuur is een BHA.

In sommige producten kun je AHA én BHA vinden, zoals in deze peeling. Het middel HA kun je soms ook in combinatie vinden met deze zuren. HA staat voor Hyaluronic Acid. Het zorgt voor intense hydratatie van de huid.

Retinol en Niacinamide zijn ook populaire middelen, in bijvoorbeeld serums. Maar dit zijn geen zuren zoals AHA of BHA. Retinol is een vitamine A en kan worden gebruikt tegen o.a. rimpels. Niacinamide is een vitamine B3, en kan gebruikt worden tegen een vochtarme huid en een geïrriteerde huid.

Handige gids

Know your acids in skincare. Wat is het verschil tussen AHA en BHA en HA?

Bronnen:
https://www.douglas.nl/The-Ordinary/Skincare-Guide/Skincare-Guide/Skincare%20Guide/index_b5494-0401.html
https://www.dr-jetskeultee.nl/niacinamide/
https://www.byrdie.com/aha-vs-bha
https://www.harpersbazaar.com/beauty/skin-care/a25573129/hyaluronic-acid-for-skin-benefits-uses/
https://www.dermalogica.nl/huidadvies/post/wat-is-retinol-voordelen/